✓ Leefstijlgeneeskunde

Vanuit de Psycho Neuro Immunologie (kPNI) kijken we naar leefstijl als medicijn bij chronische klachten, zoals o.a.

✓ Stress-, vermoeidheids- en concentratieklachten

✓ Overgangsklachten

✓ Fibromyalgie

✓ Hormonale migraine

✓ PMS- of PCOS-klachten

Etc.

De PNI is een wetenschap die verschillende wetenschappelijke stromingen integreert, namelijk die van psychologie, neurologie, immunologie, endocrinologie en sociologie. Robert Ader (psycholoog), Nicholas Cohen (immunoloog) en David Felten (neurowetenschapper) waren de eerste wetenschappers die duidelijk maakten dat er interactie bestaat tussen de psyche, het zenuwstelsel en het immuunsysteem en zijn dan ook de grondleggers van de psycho-neuro-immunologie.

Zie het als een radarwerk; als er één radar uit de pas loopt, heeft dat gevolgen voor de rest. Daarom is het zo belangrijk om integraal naar gezondheidsklachten te kijken!

Wat toepassing van PNI onderscheidt van andere geneeskunde, is dat het niet zozeer symptomen maar oorzaken behandelt. Hierbij staat het opsporen van verstoorde werkingsmechanismen centraal. Een werkingsmechanisme is de manier waarop een proces in het lichaam functioneert. Insulineresistentie is bijvoorbeeld een fysiologisch werkingsmechanisme, maar als insulineresistentie chronisch is, dan is het werkingsmechanisme verstoord.

Onze interventies zijn gericht op het herstellen van verstoorde werkingsmechanismen met behulp van

✓ Voeding

✓ Beweging

✓ Ontspanning

✓ Herstel bioritme

✓ Zelfmanagement technieken

Uiteindelijk zul je je leefstijl moeten veranderen, want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Wij ondersteunen je hier stap voor stap bij en kijken goed naar wat bij jou past, want de kleinste verandering geeft het grootste effect.