06-55771597          info@bonneconsult.nl        

Vraag hulp om stress te verminderen

Hulp vragen, daar hebben we het niet zo op. Vanaf kleins af aan worden we zo opgevoed om zo zelfstandig mogelijk te zijn zodat we geen hulp nodig hebben.

   

Bonne Consult | Balans werk en privé 

Hulp vragen, daar hebben we het niet zo op.

Vanaf kleins af aan worden we zo opgevoed om zo zelfstandig mogelijk te zijn zodat we geen hulp nodig hebben. Dat kan tot gevolg hebben dat we het op latere leeftijd nog steeds als een teken van zwakte ervaren om om hulp te vragen. Veel mensen durven dan ook niet om hulp te vragen; hulp die je leven een stuk aangenamer kan maken.

De invloed van sociale steun op gezondheid

Wetenschappers zijn het er al lang over eens dat sociale steun beschermt tegen de negatieve effecten van stress. Sociale steun geeft direct een positief effect op de gezondheid, onafhankelijk van het wel of niet meemaken van stress. Gebrek aan sociale steun bevordert ziekte en vertraagt herstel.

Waarom vragen we dan niet om hulp?

Alle theorieboekjes vertellen ons dat vrouwen beter zijn in het onderhouden en gebruik maken van hun sociale netwerk dan mannen. Maar kijk eens om je heen: veel vrouwen vinden het erg lastig om te delegeren, hulp te vragen en hulp te aanvaarden. In plaats daarvan modderen ze vaak zelf door, al mopperend over het feit dat niemand helpt.

BOEKENTIP!

 ‘Mayday! Asking for help in times of need’

Door Nora Klaver

5 basisredenen waarom vrouwen niet of nauwelijks om hulp vragen

Schrijfster Nora Klaver geeft in haar boek ‘Mayday! Asking for help in times of need’ vijf basisredenen waarom vrouwen zich zo opstellen. De onderstaande belemmerende overtuigingen worden vast ook door veel mannen erkend en herkend.

1. Teken van zwakte

Veel mensen veronderstellen dat hun vraag om hulp overkomt als een teken van zwakte. Al kan het iets over jezelf prijsgeven dat je liever verborgen wilt houden; je zwakte tonen leidt ertoe dat anderen zich ook durven openstellen. Uiteindelijk verlies je dus niet, maar je wint!

2. Tot last zijn

We zijn er heel goed in, in denken voor een ander: Iedereen heeft het al zo druk! Maar is het niet aan de ander om te bepalen wanneer je te veel vraagt? En meestal is iemand graag bereid te helpen; zeker als je iets terug doet. Ga maar eens bij jezelf na, jij vindt het toch ook fijn iets voor een ander te betekenen? Gun een ander dat ook! Vraag je om een grote dienst, erken dan ook de inspanning die dit van de ander vraagt.

3. Dom en incompetent

Je wilt niet dom en incompetent overkomen op collega’s en daarom vraag je niets. Maar het tegendeel gebeurt: je knoeit, je twijfelt en daardoor kom je juist incompetent over. Door wel tips en uitleg te vragen, toon je dat je het goed wilt doen én dat je de samenwerking waardeert.

4. Als ik het niet doe, dan gebeurt het niet goed

Sommige mensen aanvaarden geen hulp, omdat ze maar moeilijk de controle kunnen loslaten. Vooral de perfectionisten onder ons hebben hier wat moeite mee. Maar je kunt erop vertrouwen dat het ook goed komt als jouw partner of collega het anders doet dan jij. Durf los te laten!

5. Autonomie

Mensen blijven doormodderen, omdat ze een keuze hebben gemaakt en geleerd hebben daar ook zelf de gevolgen van te dragen; ook al is de draagkracht vér overschreden. Altijd alles zelf doen betekent niet dat je voor jezelf zorgt. Of dat je het best je tijd indeelt. Of dat jij ook diegene bent die alles het best kan. Bovendien, denk er eens aan hoe vaak je iets op je bordje krijgt van iemand anders… Dan mag je toch zeker ook wel iets terugvragen?

Probeer het maar eens! Als je het een paar keer gedaan hebt, zul je nog verbaasd staan hoe makkelijk en graag je hulp van een ander krijgt!

contact

Leuk als je me blijft volgen! 

Of schrijf je in op mijn nieuwsbrief!